In deze module leren we naar ons lichaam kijken met focusing en ruimte te geven aan wat zich in ons laat voelen, opdat deze gevoelde betekenissen hun eigen natuurlijke proces kunnen afleggen in je lichaam. Door ze toe te laten en zonder ermee samen te vallen, door er op in te zoomen via het lichaam, kan je grond houden en kan het gevoel zich verder ontplooien en je misschien een boodschap brengen die je nodig hebt te horen. Door de ruimte die het ‘gevoel’ krijgt, zal het ook een natuurlijk verwerkingsproces kunnen lopen dat bevrijdend kan zijn. Of gewoon het feit dat je weet dat dit in je leeft op zich, kan al mogelijks veel verbinding met jezelf geven. Reik zeker ook uit naar een warme afgestemde ander in je omgeving om er samen eens naar te kijken. Hier reik ik je ook andere tools aan zoals de kracht van taal of metaforen, of het doorademen van emoties.
Tip: In deze challenge leer je in 8 dagen/stappen lichaamsbewustzijn en de basisvaardigheid voor veerkracht ‘acceptatie’ via het het lichaam.
Contact maken met wat er in je leeft
In je dagelijkse meditatie krijg je soms voeling met de pijnlijkere dingen in je leven die je anders misschien liever wegduwt. Dan kan het interessant zijn om in te zoomen op het gevoel dat dit teweegbrengt in je lichaam of om gebruik te maken van de adem om ze te doorwerken en dan ook weer los te kunnen laten.
Voelen hoe je er nu bij zit
Doe deze oefeningen om in te zoomen en zicht te krijgen op hoe je er nu bij zit. Doe ze niet als je nu te kampen hebt met moeilijke emoties.
De rol van je gevoelens in je perceptie
Leer je gevoelens in rekening brengen in je dagelijkse leven en in interactie met anderen door ook naar binnen te kijken. Als je weet welk weer het vanbinnen in je is, kan je ook het effect daarvan zien op je perceptie in je dagelijkse leven. Wordt je dag vandaag verdonkeremaand door een donderwolk in je binnenwereld? Of ziet die er rooskleuriger uit omdat je verliefd bent?
Luisteren naar wat je gevoel je te vertellen heeft
In dit luik gaan we nog meer inzoomen op ons gevoel. Dit doen we niet met heftige emoties. We gaan heel voorzichtig een gevoel benaderen, er dichter bij komen, er meer zicht op krijgen en luisteren wat het te vertellen heeft.
Zelfonderzoek: wat zijn jouw automatische vecht- en vluchtreacties?
Wat zijn de normale reacties van het autonome zenuwstelsel of jouw aangeleerde automatische reactiepatronen en strategieën om met moeilijkheden om te gaan? Wat zijn de voor- en nadelen van vechten & vluchten of via acceptatie je emoties toe te laten?
Vergeet niet dat naast het toelaten via meditatie en acceptatie, het ook belangrijk blijft om afleiding te zoeken en leuke dingen te doen. Noteer dit ook in je zelfzorgplan.
Zelfonderzoek integreren in je dagelijks leven
Maar het betekent niet dat we zomaar alles moeten aanvaarden. Het betekent enkel dat we even leren zijn met wat er is, omdat het er al is. Een andere manier om met emoties om te gaan. Soms hebben emoties ons ook iets belangrijks te vertellen als we er op focussen en ernaar leren luisteren. Deze meditaties zijn geïnspireerd op de Acceptance & Commitment therapy (ACT) en focussen.
verder oefenen met emoties ?
Het eerst gronden in kracht, positieve emoties en onze verbondenheid met anderen, kan heel steunend werken als je aan de slag gaat met je emoties. Onderschat ook niet het effect van authentiek spreken en knuffels met een afgestemde warme ander! Reik zeker uit naar dit soort vrienden van je! Of boek eens een lekkere massage om je draagkracht te verhogen.
Via de module ‘Heartfulness‘ gaan we verder leren om positieve emoties zoals liefdevolle vriendelijkheid en mededogen naar onszelf en anderen te cultiveren. Dit werkt onrechtstreeks maar ook onmiddellijk verder in op je hele emotionele toestand en is een echte aanrader. Ik spreek uit ondervinding, maar wordt ook gesteund door wetenschappelijk onderzoek.