Retraites

Retraite in het Tibetaans instituut Yeunten Ling:
Breng veerkracht en balans in je leven 

Een unieke combinatie van de kracht van meditatie en westerse Psychologie. 

  • 24-27 april 2025
  • Met boeddhistisch leraar Lama Zeupa en psychologen Annelies De Zaeytijd & Birgit Verspeek
  • Onderricht in het Nederlands en Engels.

Heb je het gevoel dat je leven voor jou geleefd wordt? Vraag je je af hoe je zelf meer richting kan geven aan je leven?

We combineren boeddhistische meditatie en westerse psychologie om de positieve kwaliteiten van je geest te ont-dekken en je tools aan te leren om meer balans en veerkracht in je leven te brengen. Ontdek de kracht van vaardigheden zoals acceptatie, mildheid, zelfzorg en bewust keuzes maken. Het is geen therapeutische groep, dus we gaan inhoudelijk niet dieper in op persoonlijke thema’s.

Kies voor een echte adempauze in de natuur – in een prachtige vallei met eigen bronnen en in het midden een authentiek kasteel omringd door een bosrijke omgeving.  


MEER WETEN? 

Van 24 tot 27 april 2025 ben je welkom in het prachtige Tibetaans centrum in Huy voor een transformerende retraite. Onze retraite richt zich op mensen die bewust willen stilstaan, bewuste keuzes willen maken in hun leven. Een leven waarin je de balans tussen draagkracht en draaglast bewaakt, waarin je ervoor kiest om bewust te antwoorden op een situatie in plaats van automatisch te reageren, een leven waarin je echt jezelf kan en mag zijn.

Gedurende deze drie dagen proeven we van meditatieve tradities en verrijken we deze met tools uit de moderne westerse psychologie. Dit helpt je om: 

  • Destructieve gedachten los te laten. 
  • Bewust te worden van wat er in je leeft en wat je echt nodig hebt. 
  • Te luisteren naar je lichaam en de inherente wijsheid in je lichaam.
  • Je positieve kwaliteiten te ontdekken en de tools in handen te krijgen om ze verder te ontplooien. 
  • Telkens te leren terugkeren naar het hier en nu en uit de ratrace van je eigen geest te stappen. 
  • Te stoppen met vechten en vermijden.

Lama Zeupa geeft ons de beginselen van meditatie mee om ook acceptatie en de positieve kwaliteiten van onze geest te ontplooien. Hij heeft de gewoonte om te spreken vanuit het hart en vanuit zijn eigen ervaring. Hij put hiervoor uit tientallen jaren meditatiepraktijk (waaronder een driejarenretraite) en vanuit een eeuwenoude Boeddhistische praktijkgerichte meditatie-traditie. Lama staat open voor onze Westerse manier van denken over hersenen en psychologie. Omdat Lama beseft dat de Boeddha niet dezelfde autoriteit heeft in het Westen, liet hij Steven Laureys meerdere malen in zijn hersenen kijken om te tonen wat meditatie met de hersenen doet. Met deze retraite legt hij nu ook de link naar veerkracht verhogende methodieken uit de Westerse Psychologie.

Wil je hem al leren kennen? Klik verder.

Deze retraite wordt begeleidt door trainers Annelies De Zaeytijd en Birgit Verspeek. 

Annelies studeerde af als klinisch psycholoog in 2001 en heeft meer dan 20 jaar klinische ervaring. Ze leerde het Boeddhisme al op haar 16e kennen, wat haar op haar 18e naar Thailand deed trekken voor een jaar, waar ze haar eerste meditatieretraites deed. Ze is al meer dan 20 jaar student van Lama Zeupa. Op haar 38ste ging het terug kriebelen en nam ze een sabbatjaar voor een meditatiereis in Azië. Annelies heeft een eigen praktijk waar ze aan de slag gaat met groepen. Ze gebruikt op bewustzijn gebaseerde methodes uit de psychologie om mensen hun innerlijke rijkdom te laten ontdekken. Wil je haar al leren kennen? Klik dan hier.


Birgit is een boeddhistische laatbloeier – ze ontdekte het boeddhisme tijdens het retraiteweekend “Science meets Experience” (met Lama Zeupa en Steven Laureys) in 2021. Voor haar voelt het alsof de principes van het boeddhisme en haar werk rond duurzame gedragsverandering als puzzelstukjes in elkaar passen. Als klinisch en arbeidspsycholoog maakt Birgit de connectie tussen organisatieprocessen en menselijk gedrag. Haar superkracht? Mensen motiveren en samenbrengen! Birgit heeft een talent voor het begrijpen van hoe mensen denken en zich gedragen, en ze gebruikt die kennis om anderen te helpen samenwerken en zich te ontwikkelen, zowel op het werk als persoonlijk.