Stap 1: Pauze nemen en landen in het hier en nu
Korte oefeningen
Kies een oefening uit deze korte oefeningetjes om te landen in het hier en nu en je te openen voor dit moment.





Langere oefeningen
Kies een langere oefening om te landen in je lichaam met een dosis liefdevolle vriendelijkheid, hetzij via de adem, hetzij via het lichaam als ankerpunt of als ingangspoort tot je binnenwereld.



Zelfonderzoek
Leer jouw signalen en grenzen kennen
Sta eens stil bij de signalen die je opmerkt in je lichaam die wijzen op stress of dat het minder goed met je gaat. Soms gaan we voorafgaand aan een mindere periode ook anders denken, of ons anders voelen, ons anders gedragen. Kan je deze signalen bij jezelf opmerken? Maak aan de hand van onderstaande oefening een oplijsting van jouw signalen.

Stap 2: Opladen: overstijg je kleine zelf
Korte oefeningen
Kies een opwarmertje uit deze korte oefeningetjes om contact te maken met positieve kwaliteiten die al inherent in jou aanwezig zijn, zoals veiligheid, dankbaarheid, vreugde, liefdevolle vriendelijkheid, mededogen,… By the way: dit zijn aspecten die eigen zijn aan de menselijke geest en die dus potentieel in iedereen aanwezig zijn, je kan het daarom ook universele positieve energie noemen.







Langere oefeningen
Nadat we ruimte gemaakt hebben in onszelf, en goed geaard zijn in ons lichaam, met al of niet al een vleugje contact met ons inherente positieve potentieel, gaan we een veilige liefdevolle bedding vinden in onszelf door contact te maken met ons positieve potentieel om dit dan verder te cultiveren.
Vervolgens kan je deze positieve kwaliteiten voeden, cultiveren of trainen. Door dit te doen vergroot je je draagkracht aanzienlijk. We gaan daarom deze veerkracht in onszelf voeden en vergroten om dan in een volgende stap vanuit deze veilige, zachte kracht contact te maken met de stukken in onszelf die het moeilijk hebben.
Oefeningen: je veilige bedding verdiepen
In deze oefeningen maak je contact met positieve kwaliteiten die inherent zijn aan je menselijkheid. Via deze oefeningen kan je deze positieve kwaliteiten onmetelijk blijven verdiepen. Zo creëer je een warme veilige bedding in jezelf die krachtig genoeg is om alles wat je in het leven tegenkomt te dragen. Je verhoogt er je draagkracht of je veerkracht mee.



Mia Leijssen, psychotherapeut en hoogleraar emeritus aan de Universiteit Leuven, noemt focusing in haar boek ‘Tijd voor de ziel’: het begin van een ‘innerlijke relatie’, de relatie met diegene die je altijd en overal het meest nabij is. Zo gaan we via deze oefening luisteren naar ons lichaam en op zoek naar die veilige bedding in onszelf. Mia Leijssen haar visie is dat het luisteren naar ons zelf via het lichaam op deze manier, ons ook in contact brengt met iets zelf-overstijgend. We gaan dus op zoek naar een vellige bedding in onszelf, maar die eigenlijk ook wel groter is dan onszelf.
Zelfonderzoek
Wat geeft jou energie? Of wat zuigt jouw energie net weg?

Sta deze week elke dag ook even stil bij de dingen doorheen de dag die je energie gaven of de dingen die net je energie wegzuigen. Aan de hand van onderstaande oefening kan je een oplijsting maken van je energiegevers en energienemers.
Stap 3: In relatie gaan met wat er in je leeft
Contact maken met wat er in je leeft en een handvat zoeken
Bij focusing gaan we inzoomen op een lijfelijk gevoel of een felt sense in ons lichaam en hier voldoende de tijd voor nemen om dit te doorvoelen. Soms verandert dat gevoel, het verschuift, het beweegt, het flowt, versterkt, wordt minder sterk,… we laten het stromen en geven het ruimte om zijn natuurlijke weg te vervolgen.



In de 4 stappen-oefening gaan we woorden zoeken die dit gevoel omschrijven en zien hoe het gevoel erop reageert. Om dan te komen tot een of twee woorden of een beeld die er helemaal mee klopt. In de 6 stappen-oefening en in de 14 stappen-oefening gaan we nog meer inzoomen op de felt sense en luisteren naar wat je lichaamswijsheid je te vertellen heeft.
Voeling krijgen met wat er in je leeft
Kies een oefening om voeling te krijgen met wat er in je leeft.



Zelfonderzoek
Onze gemoedstoestand en onze kijk op de dingen

In deze oefening krijgen we inzicht op hoe ons gemoed onze perceptie kleurt. Als we verliefd zijn, zien we de wereld door een roze bril. We nemen de realiteit niet waar zoals die is. Onze geest kleurt altijd een beetje bij. Als we ons slecht voelen gaan we die wat donkerder inkleuren. En dat maakt het er natuurlijk net niet makkelijker op ;-).
Stap 4: Zorg goed voor jezelf
Zelfonderzoek
Hoe zorg ik best voor mezelf in moeilijke tijden

Maak en gebruik je zelfzorgplan als je signalen opmerkt dat je met iets zit. Laat je inspireren door de bovenstaande zelfonderzoek-oefeningen die je eerder deed waarin je je energiegevers en vreters ontdekte en je signalen.
- Kijk ook eens in de psychische EHBO-kit als je nog wat inspiratie nodig hebt hoe je in deze situatie in je leven wijs kan handelen.
- Ook het Kompas voor vaardigleven in tijden van psychische EHBO bevat nog tal van oefeningen.
Oefening: Draag zorg voor je pijn met zelfcompassie – 15 min
Dit is een kalmerende adempauze die gebruik maakt van verschillende technieken uit de zelfcompassietraining die je helpen om in contact te komen met een warme vriendelijke dragende kracht in jezelf, waarmee je je pijn kan omarmen. We gaan in deze oefening net contact maken met de pijn waar we mee worstelen, maar we gaan er niet mee samenvallen. We gaan onze pijn omringen met een warm gevoel van mededogen.
Doorloop de vier stappen
Om goed voor jezelf te zorgen kan je af en toe een POIZ-sequentie doen. Je kiest al naargelang je noden van het moment een oefening uit elke stap:
POIZ staat voor een pauze nemen, voor alles wat er in je leeft. Ook datgene wat niet goed aanvoelt (poison). Want ook in dat stuk in jezelf, zit er een positief potentieel als je het zijn eigen weg laat gaan, door het met vriendelijke aandacht gezelschap te houden..
- Pauze nemen en landen in het hier en nu
- Overstijg je kleine zelf
- In relatie gaan met wat er in je leeft
- Zelfzorg
Hier vind je een voorbeeldje van een POIZ. Maar stel zelf je set van korte en of lange oefeningen samen uit bovenstaande vijf stappen, naargelang de noden van dit moment en de tijd die je hebt.



